Veelgestelde vragen

Uw vragen zijn voor ons belangrijk.

Hieronder vindt u de belangrijkste vragen
en antwoorden rondom het thema waterbehandeling.

Algemene zaken over het onderwerp water

De hulpbron water

Mens en water – Welke beduidende rol speelt water in het leven van de mens?

Waterbehandeling

Waarom is waterbehandeling zinvol?

Onze waterleidingbedrijven leveren onberispelijk drinkwater dat men zonder verdere behandeling kan drinken. Maar slechts 2 tot 5% van het water dat in de huishouding wordt gebruikt, wordt gebruikt om te koken of te drinken. Veruit het grootste deel van het water wordt bijvoorbeeld gebruikt om in bad te gaan, te douchen, voor het toilet of voor het wassen.

Hoe kalkhoudender het water is en hoe meer het wordt verwarmd, des te meer kalk wordt er afgescheiden. Deze kan in de buisleidingen neerslaan. Met kalkafzettingen als gevolg, wat wederom tot energieverlies leidt. De complete huishoudelijke installatie tot aan de, deels dure, armaturen en apparatuur in badkamer en keuken moet tegen kostbare schade worden beschermd.

Agressief water veroorzaakt corrosie in het leidingsysteem, die ernstige gevolgschade kan hebben. Daarom moet het water - al naargelang zijn natuurlijke samenstelling en het geplande gebruik ter voorkoming van kalk en ter bescherming tegen corrosie - worden behandeld. Door de Grünbeck-dosering kan de kalkvorming in de buizen worden gereduceerd. Bovendien wordt er aan de binnenkant van de buis een beschermlaag gevormd die uw installatie preventief beschermt - b.v.b. tegen roest of plaatselijke corrosie.

Hoe werkt de moderne waterbehandeling?

Welke voordelen heeft zacht water?

  • Meer genieten van thee en koffie
  • Behoud van de waarde van uw vastgoed
  • Tijd en geld besparen
  • Het milieu niet belasten en hulpronnen ontzien
  • Bescherming voor uw huishoudelijke apparaten
  • Aangename was
  • Tot 50% minder waspoederkosten
  • Zachte huid en zacht haar

Hoe is kalkhoudend water zichtbaar?

  • op servies, glazen en bestek ontstaan kalkvlekken
  • op waterkranen, in de badkuip, op douchewanden of in wasbakken vormt zich een kalklaag
  • door kalksteen in de wc
  • in verkalkte buisleidingen is geen sprake meer van een complete doorstroming
  • de reiniging van keuken en bad gaat uiterst moeizaam

Wanneer spreekt men van hard water?

De waterhardheid wordt in "graden Duitse hardheid" (°dH) gemeten. Vanaf 14 °dH geldt water als hard. Hoe hoger de hardheidsgraad, des te kalkrijker is het water. Bij 14 °dH gaat het om ongeveer 250 gram kalk per kubieke meter drinkwater. Dat resulteert bij 14 °dH en het gemiddelde waterverbruik van een gezin met vier personen binnen slechts 1 jaar in ongeveer 30 kilo kalk.

De waterhardheid kan met een watertester voor totale hardheid worden vastgesteld.
Wij adviseren een resterende hardheid van 3 - 6 °dH. De nieuwe drinkwaterverordening schrijft geen grenswaarde voor.

Hoe komt kalk in drinkwater terecht?

  • Bij het stromen door de grondlagen wordt regenwater verrijkt met anorganische stoffen, zoals de veroorzakers van de hardheid calcium en magnesium.

Hoe kan ik kalk in drinkwater voorkomen?

  • Door het gebruik van een onthardingsinstallatie volgens het ionenwisselingsproces. Bij dit proces worden de veroorzakers van de hardheid, calcium en magnesium, vervangen door onschadelijke natriumionen.

    Onthardingsinstallaties thuis Onthardingsinstallaties bedrijven

Wateronthardingsinstallaties

Hoe functioneert het ionenwisselingsproces?

Het ionenwisselingsproces dat ook zo in de natuur voorkomt, is reeds decennialang een beproefde methode. Door EN- en DIN-normen en de aanduiding met het "DVGW-certificaat" is gegarandeerd dat dit proces en de toegepaste installaties aan de stand van de techniek en aan de wettelijke eisen voldoen. Het hoofdbestanddeel van een installatie voor de waterontharding door ionenwisseling is het materiaal van de wisselaar. Het is gemaakt van kunsthars.

Zijn specifieke eigenschap is het vervangen van in het water opgeloste ionen. Het materiaal van de wisselaar is aanvankelijk met natriumionen bezet. Leidt men hard water door het hars, dan worden de in het water aanwezige calcium- en magnesiumionen vervangen door de aanwezige natriumionen. Na een bepaalde waterdoorstroming is het oppervlak van het materiaal van de wisselaar bezet met calcium- en magnesiumionen in plaats van met natriumionen.

Er kan geen verdere uitwisseling meer plaatsvinden; het materiaal van de wisselaar is uitgeput. Om het materiaal te regenereren, moeten de calcium- en magnesiumionen van het oppervlak van het hars weer worden verwijderd. Hiervoor leidt men een zoutoplossing door de wisselaar. Nu wisselen de calcium- en magnesiumionen weer van plek met de natriumionen. Nu is het materiaal van de wisselaar geregenereerd en kan het opnieuw worden gebruikt. Voor de regeneratie van het hars die voor de ionenwisseling zorgt, is regenereerzout nodig. Door elektrolytisch gegenereerd chloor vindt er tijdens elke regeneratie automatisch een desinfectie van het materiaal van de ionenwisselaar plaats.

 

Meer informatie over de verschillende processen vindt u in het gedeelte WATERKENNIS

Waarom zou ik een onthardingsinstallatie van Grünbeck gebruiken?

Grünbeck Wasseraufbereitung GmbH is marktleider op het gebied van de onthardingstechniek en staat voor betrouwbaarheid en effectiviteit. Voordelen van onze innovatieve softliQ-onthardingsinstallaties:

Reeds een kalklaag van 1 mm staat gelijk aan ca. 10% meer energiekosten!

Is het schadelijk als calcium en magnesium worden vervangen?

Nee. Magnesium en calcium zijn weliswaar heel belangrijk voor ons organisme, drinkwater speelt echter maar een kleine rol bij de verzorging met deze stoffen. Een veel grotere rol speelt hierbij de voeding. Uw dagelijks benodigde hoeveelheid calcium kunt u bijvoorbeeld met slechts één bekertje yoghurt binnenkrijgen. Ter vergelijking: 20 liter water bevatten dezelfde hoeveelheid calcium.

Wat is het verschil tussen een enkele, dubbele en drievoudige installatie?

  • De enkele installatie beschikt uitsluitend over één wisselfles. Tijdens de regeneratietijd is er alleen hard water beschikbaar.
  • Bij de dubbele installatie, ook wel pendelinstallatie genoemd, wordt er doorlopend zacht water gegarandeerd, omdat er tussen twee wisselflessen wordt gewisseld.
  • De drievoudige installatie bevat drie wisselflessen. De flessen 1 en 2 werken parallel, zodra de capaciteit van fles 1 is uitgeput, vindt er een automatische omschakeling plaats, zodat de wisselflessen 2 en 3 parallel werken. Fles 1 wordt automatisch geregenereerd. Nadat de capaciteit van fles 2 uitgeput is, vindt er opnieuw een omschakeling plaats die ervoor zorgt dat de wisselflessen 3 en 1 parallel werken en fles 2 wordt geregenereerd. Zo is er voortdurend zacht water beschikbaar.

Hoeveel zout heeft een dergelijke installatie nodig?

  • Ca. twee zakken zout van 25 kg per jaar.

(deze gegevens gelden voor een gemiddeld huishouden van 3 personen en een hardheidsgraad van ca. 20 °dH.)

Is het zout schadelijk voor de gezondheid? Kunnen er problemen ontstaan met de bloeddruk of bloedsomloop?

De onthardingsinstallaties voldoen aan de strenge richtlijnen van de drinkwaterverordening. Door het toegevoegde natrium ontstaan er volgens de WHO geen risico's voor de gezondheid. De onthardingsinstallatie voegt geen natriumchloride toe.

Hoe is de waterkwaliteit na de waterontharding?

  • De waterkwaliteit voldoet ook na de ontharding aan de eisen van de drinkwaterverordening.

Moet ik in het geval van een vakantie of bij langere afwezigheid van thuis de watervoorziening centraal afsluiten en de onthardingsinstallatie van de stroom scheiden?

Grünbeck adviseert om het water om hygiënische redenen niet af te sluiten en de onthardingsinstallatie niet buiten werking te stellen. Een buitenwerkingstelling van de installatie is een bedrijfsonderbreking die van het voorgeschreven bedrijf afwijkt. Een bedrijfsonderbreking van de onthardingsinstallaties moet conform de Algemeen erkende regels van de techniek (Duitsland: a.a.R.d.T.) worden vermeden.

Klopt het dat onthardingsinstallaties een positieve invloed op onze gezondheid hebben?

Wat werkt echt tegen lastige kalkafzettingen?

Klopt het dat men met zacht water geld besparen kan?

Tutorials

Tutorial ingebruikname van de onthardingsinstallaties softliQ:SD/MD

Tutorial cloudverbinding van de onthardingsinstallaties softliQ:SD/MD

Test