Waterbehandeling voor stoomketels

Waarom waterbehandeling voor stoomketels?

Stoomketels worden gebruikt voor verschillende doeleinden en komen in alle bedrijfstakken voor, zowel in de industrie (F&B) als binnen de institutionele markt (bijvoorbeeld ziekenhuizen). Het is een effectieve manier om energie te transporteren door een gebouw. Deze energie kan onder andere worden gebruikt om machines aan te sturen, verwarmen van gebouwen of het verwarmen van processen (steriliseren). 

Stoomketel waterbehandeling

Sinds dit jaar verzorgt Grünbeck, naast de mechanische voorbehandeling, ook de chemische kant van ketelwaterbehandeling. Onze behandelprogramma’s voldoen aan de FDA eisen en zijn Koosjer. 

Stoomketel waterbehandeling

Doel van stoomketels

Het uiteindelijke doel van een stoomketel is om water om te zetten in stoom. De stoomketel is een groot verbruiker van gas. Toch is dit de meest duurzame manier, mits de ketelwaterbehandelingsinstallatie goed wordt onderhouden. Afhankelijk van het type make-up water en het uiteindelijke doel waarvoor de stoom gebruikt gaat worden zijn er verschillende manier om het water te behandelen. We nemen je mee in deze stappen en de belangrijkste punten om op te letten:

Proces voor het behandelen van ketelwater

1. Voorbehandeling

2. Ontgassen

3. Chemisch

Hardheid (kalk) in het water zal neerslaan op de heetste delen van de ketel. Deze neerslag zorgt voor een significante verhoging van het energieverbruik (gas) door de isolerende werking van kalk. Hierdoor kan er geen goede warmte overdracht meer plaatsvinden tussen de verwarmingsbubbel en het water. Het make-up water zal daarom vrijwel altijd worden behandeld met een ontharder.

Hierna wordt in de meeste gevallen het water ontgast om zoveel mogelijk zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2) uit te drijven via een druk ontgasser. Dit ter voorkoming van zuurstofcorrosie en verzuring van het condensaat. De ontgasser verwijderd helaas niet alle zuurstof volledig, voor het deel restzuurstof dat overblijft kunnen de negatieve gevolgen worden beperkt dor middel van chemische waterbehandeling.

Chemische waterbehandeling kan op de klassieke manier, met behulp van (rest)zuurstofbinders en corrosie & kalk inhibitors. Een andere manier is het beschermen van de metalen oppervlaktes met filmvormende amines. De chemie van Grünbeck voldoet aan de FDA eisen en is Koosjer. Daarnaast is het altijd complementair aan de mechanische waterbehandeling. 

Goede waterbehandeling van ketelwater kent verschillende voordelen:

langere levensduur van de installatie, gasbesparing, tegengaan van storingen & uitval, en het voorkomen van gevaarlijke situaties. 

Stoomketelwaterbehandeling van Grünbeck

De stoomketel is een gevaarlijk apparaat en moet minimaal elke 2 jaar gekeurd worden. Dit is wettelijke vastgelegd omdat de ketel onder hoge druk functioneert en in uitzonderlijke gevallen kan ontploffen wanneer deze niet goed is onderhouden, met grote schade tot gevolg!

Tijdens deze 2-jaarlijkse controle wordt de ketel stilgelegd, afgekoeld en leeggemaakt. De ketel, met tempraturen ruim boven de 100oC moet dan afkoelen zodat deze vanuit de binnenkant geïnspecteerd kan worden.

 

Door de juiste ketelwaterbehandeling kan het energie-, water- en chemieverbruik van de ketel worden geoptimaliseerd, en hierop worden bespaard. Daarnaast worden gevaarlijke situaties voorkomen. Het is daarom zeker de moeite waard om dit proces nog eens onder de loep te nemen. Hierbij helpen de experts van Grünbeck je graag, neem contact met ons op de via het contactformulier of bel ons op 0541-820903

 

Dit artikel is op dit moment nog niet in het Engels beschikbaar.

Offerte aanvragen

Laat je gegevens hier achter zodat wij je zo snel mogelijk van informatie kunnen voorzien.

Waar ben je naar op zoek?