Onthardingsinstallatie Delta-P®

Waarom een wateronthardingsinstallatie?

Ontharderssystemen worden gebruikt om het water te ontkalken, door middel van het verwijderen van calcium en magnesium uit het water. Een waterontharder zorgt dus voor (permanent) zacht water. De Delta-p® waterontharder van Grünbeck zet nieuwe maatstaven op het gebied van waterontharding door een zeer laag zoutverbruik en weinig drukverlies. Dit wordt onder andere bereikt door een gepatenteerd regelventiel in de regelkop op de installatie. De elektronisch gestuurde menging stelt de gewenste resthardheid in.   

Field Service Enigneer onderhoudt ontijzeringsinstallatie bij klant

Een onthardingssysteem werkt volgens het ionenuitwisselingsproces. De uitwisseling van calcium- en magnesiumionen tegen natriumionen zorgen voor het ontharden van het water. 

Werking onthardinginstallaties

Water bevat dus van nature klak, welke kan neerslaan op installaties, binnen leidingen of is niet gewenst in een gebruikersproces. Dit kalk kan worden verwijderd door middel van een ontharde, bestaande uit een fles met harsbolletjes, pekelwater voor de regeneratie en een regelunit. Deze harsbolletjes hebben een negatieve lading, kalk in het water (bestaande uit calcium en magnesium) heeft een positieve lading. De positief geladen deeltjes gaan binden aan de negatieve harsbolletjes, tot deze verzadigd zijn. Op dat moment start de regeneratie, dit gebeurd middels pekelwater (zoutwater). Dit pekelwater bevat een overmaat aan natriumdeeltjes die het calcium en magnesium verdrijven en zo kunnen worden meegevoerd door het riool. Dit regeneratieproces wordt aangestuurd door de regelunit. Dit is een continue proces waarbij alleen zout nodig is voor de aanmaak van het pekelwater. 

Waterbehandelingsinstallatie bij een klant van Grünbeck Waterbehandeling voor ontharding

Toepassingen onthardinginstallaties

Ontharding installaties uit de Delta-p®-serie zijn bedoeld voor het (gedeeltelijk) ontharden van drink- en proceswater. Als drievoudige onthardingsinstallaties zijn ze geschikt voor het continu verzorgen van zacht water.

 

Het te ontharden water moet vrij zijn van ijzer en mangaan (<0,2 mg ijzer resp. 0,05 mg mangaan per liter). Daarnaast mag het maximaal 30 °C zijn, afhankelijk van het doel. Wanneer het zachte water bedoeld is voor menselijk gebruik dan mag de omgevingstemperatuur niet hoger zijn dan 25 °C. Voor uitsluitend technische toepassingen mag de omgevingstemperatuur niet hoger zijn dan 40 °C.

 

De onthardingsinstallatie wordt ingezet voor het (gedeeltelijk) ontharden van bron-, proces-, ketelvoedings-, koel- en aircowater.

Onthardingsinstallatie(s) van Grünbeck

De Delta-p® ontharder is verkrijgbaar in de maten 1″, 1¼”, 1½” en 2″ in drinkwater- of industriële uitvoering. Naast de standaard pekeltanks met een maximale regeneratiezoutcapaciteit van 75 of 200 kg zijn er ook grotere pekeltanks leverbaar. Grünbeck levert ook andere onthardingsystemen bekijk alle systemen hieronder.  

 

Neem contact met ons op voor meer informatie of download de brochure hieronder! 

 

Het kennisartikel over onthardingsinstallaties is ook (gedeeltelijk) te lezen in het Engels.

Wateronthardingsinstallaties

Wateronthardingsinstallatie voor het ontharden van grondwater voor de industrie

Delta-p ontharder

3 – 12 m3/uur

Omgekeerde osmose installatie voor gedemineraliseerd water

GENO-mat duo WE-X

3 – 16 m3/uur

Industriële wateronthardingsinstallatie voor de industrie

GENO-mat GVA enkele of dubbele installatie

20 – 50 m3/uur

Offerte aanvragen

Laat je gegevens hier achter zodat wij je zo snel mogelijk van informatie kunnen voorzien.

Brochure downloaden

Laat je gegevens hier achter om onze brochure te downloaden.

Waar ben je naar op zoek?

Gelukt!

Download de brochure voor de catalogus van onze systemen.