Electro-De-Ionisatie van water

Waarom Electro De-Ionisatie?

Bij de productie van ultrapuur water wordt gebruik gemaakt van een combinatie van membraanscheiding en ionenuitwisselingsprocessen. EDI is een proces dat semi-ondoordringbare membraantechnologie combineert met ionenuitwisseling om een zeer efficiënt demineralisatieproces te bieden. In tegenstelling tot de traditionele ionenwisselaars heeft een EDI-systeem geen chemicaliën nodig.

Waterbehandelingsinstallatie voor ultrapuur water (EDI)

Als alternatief voor traditionele ionenuitwisselingsprocessen brengt EDI vooruitgang in zowel de energie- als de bedrijfskosten van waterbehandelings- en zuiveringstechnieken. Milieuvoordelen worden ook gerealiseerd door het vermijden en verwijderen van zure en bijtende chemicaliën die in het veld worden gebracht door de reguliere regeneratievereisten voor ionenuitwisselingsharsen te elimineren.

Wat is EDI (Electro-de-ionisatie)?

Electro De-Ionisatie (EDI) is een techniek om gedemineraliseerd water (demi water), ook wel ultra-puur water te maken. Dit proces bestaat uit een combinatie van membraanfiltratie en een ionenwisselaar. Het EDI-proces produceert industrieel proceswater van zeer hoge zuiverheid, waarbij minder dan 95% van de chemische producten worden gebruikt die worden gebruikt in de conventionele ionenuitwisselingsprocessen. Met de EDI vervangen membranen en elektriciteit de grote hoeveelheden liters zure en basische chemicaliën die de oude processen dagelijks nodig hadden.Hoe werkt Electro-de-ionisatie?

In de EDI-module zit achter de membranen waar het RO water doorheen stroomt ook een hars, daarnaast is er (gelijk)stroom nodig. Door een gelijkspanning door de EDI-module te voeren, worden de ionen in de watertoevoer langs het oppervlak van de ionenuitwisselingshars naar het ionenselectieve membraan getransporteerd. Dit membraan heeft namelijk aan de ene zijde een positief geladen hars en aan de andere zijde een negatief geladen hars. Door deze harsen geladen te houden met behulp van een positieve en negatieve elektrode, stromen de negatieve ionen uit het RO-water naar het positief geladen hars en andersom. Het membraan zorgt ervoor dat de ionen niet terug komen. Hetgeen dat overblijft is gedemineraliseerd water.

 

Gelijkstroom verdeelt dus het water in H+ en OH- ionen, en deze regenereren de ionenuitwisselingshars. Aangezien het selectieve membraan alleen ionen doorlaat, wordt een klein deel (5%) van de watertoevoer gebruikt om de ionen uit de barrièrekamer in de geconcentreerde stroom te verwijderen.

Medewerker van Grünbeck bezig met montage van een waterbehandelingsinstallatie

Voordelen van Electro De-Ionisatie

De Grünbeck EDI-systemen hebben veel belangrijke kenmerken en voordelen, waaronder:

 • Eenvoudige en continue werking
 • Volledige eliminatie van geregenereerde chemicaliën
 • Voordelige bediening en onderhoud
 • Laag energieverbruik en laag zoutverbruik
 • Milieuvriendelijkheid, veiligheid en betrouwbaarheid
 • Weinig behoefte aan geautomatiseerde kleppen of complexe besturingssequenties die toezicht van de operator vereisen
 • Neemt weinig ruimte in
 • Produceert zeer zuiver water met een constante stroom
 • Verwijdert volledig opgeloste anorganische deeltjes
 • Verwijdert meer dan 99,9% van de ionen uit water in combinatie met een voorbehandeling met omgekeerde osmose

Nadelen van Electro De-Ionisatie

EDI brengt ook nadelen met zich mee, namelijk:

 • EDI kan niet worden gebruikt in water met een hardheid groter dan 1. Dit komt omdat het geconcentreerde water het calciumcarbonaat in de camera korst en het effect ervan beperkt.
 • Reinigingsvoorbehandeling is vereist.
 • Kooldioxide gaat vrij door het RO-membraan, waardoor de geleidbaarheid van water toeneemt. Ionische soorten gevormd uit kooldioxidegas verminderen de lekweerstand van water geproduceerd door EDI. Beheer van CO2 in het water wordt meestal op twee manieren behandeld. Pas de pH van het water aan zodat het RO-membraan ionische soorten kan afgeven, of gebruik stripgas om kooldioxide uit het water te verwijderen.
Waterbehandelingsinstallatie met omgekeerde osmose installatie en een EDI voor ultrapuur water

EDI systemen van Grünbeck

EDI-systemen bieden een breed scala aan voordelen. Waaronder een hoge waterefficiëntie en zeer zuiver water zonder gebruik van chemicaliën.

Bent u geïnteresseerd in, of hebt u vragen over electro de-ionisatie? Neem dan contact met info@gruenbeck.nl op! Grünbeck is al jaren specialist in waterbehandeling, onze experts maken met alle plezier tijd voor je vrij om je vragen te beantwoorden.

Het kennisartikel over electro de-ionisatie is ook te lezen in het Engels.

EDI waterbehandelingsinstallatie voor ultrapuur water

GENO-EDI-X

100 – 2700L

Kleine ton voor waterbehandeling van ultrapuur water van Grünbeck Waterbehandeling

Mengbedpatroon desaliQ:BA

600 – 2000L

Offerte aanvragen

Laat je gegevens hier achter zodat wij je zo snel mogelijk van informatie kunnen voorzien.

Brochure downloaden

Laat je gegevens hier achter om onze brochure te downloaden.

Waar ben je naar op zoek?

Gelukt!

Download de brochure voor de catalogus van onze systemen.